Morgondagens skola part 2

Det blir nästan som en följetång detta, men det är kanske inte så konstigt att jag som blivande lärare kan se sätt som skolan kan förändras på, eller? När jag började första klass så var vi 20 elever och en lärare. Vi hade den läraren varje dag, hela dagarna. Först i tredje eller fjärde klass när vi började ha slöjd hade vi andra lärare än vår ”klasslärare”. Vi var dessutom alltid i helklass, aldrig uppdelade.

Lite såhär ser skolan ut fortfarande. Vanligt är att man jobbar i lärarlag och att man då kanske är två eller tre lärare som har olika utbildningar så att den ena läraren har all matematikundervisning och den andre all svenskundervisning. Men faktum kvarstår, man har oftast en klasslärare. Har man som lärare (och klass) tur har man ibland halvklass. Detta behövs eftersom de flesta klasserna i dag är 25+ elever.

Nu har jag förklarat hur dagens skola ser ut. Hur vill jag att morgondagens ska se ut då? 

Jag skulle vilja jobba i en skola där man har mindre klasser, runt 15 elever är lagom. Alternativt att man är två lärare på varje klass och att klasserna är större. Det som dock är positivt med de mindre klasserna är att det är lättare att få en lugn stämning i klassrummet och alla får sin möjlighet att koncentrera sig. Jag förstår problematiken med att det kommer göra att skolan blir dyrare osv, men samtidigt, vad är mer värt än våra barn?

Mindre klasser gynnar lärarna också, på lågstadiet så undervisar en lärare bara halva sin arbetsdag. Men nu ska ni inte tro att det är lugn och ro resten av dagen. Åh nej där har ni fel. Det är utvecklingssamtal, åtgärdsmöten, lärarkonferanser och lärarlagsplanering. Med färre elever minskar antalet utvecklingssamtal och åtgärdsmöten. Den tiden kan då läggas på lektionsplanering. För det är där man får dra ned, man planerar inte lektionerna utan använder sig av färdiga böcker, eller förslag från internet. Inte för att lärarna är lata, utan för att det finns inte tid till annat.

För mig är utbildning något av det viktigaste som finns, men idag är inte skolan vad den borde vara. Det beror inte på lärarna och heller inte rektorerna. Det beror på att lärarna inte får chansen att göra det som de utbildat sig till för att man försöker snåla in på allt. Tyvärr är det i slutändan eleverna som blir drabbade.

Annonser

Om svarttusch

En tjugotvååring lärarstuderande ensamstående mamma. Visst låter det underbart? Skriver ofta om min vardag men blandar ibland in lite tankar och funderingar, kanske till och med lite politik?
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s